17.7.2010 Sobota

[ 17.07.10 autor: perez rubrika: Expediční deník komentáře: komentáře (0) ]

17.7.2010 sobota

Trip: Tok, Alaska, USA – Beaver Creek, Yukon Territory, Canada
Ujeto dnes:        180 Km
Ujeto celkem:   520 Km
Teplota:              dopoledne 18°C odpoledne 23-27°C
Počasí:                skoro jasno
Terén:                  kopce hore dole, štěrková cesta cca 50km

Den jsme přivítali tradiční znělkou na fujaru. K radosti všech spáčů nebyla dlouhá. Vydali jsme se jako už po několikátý den po Purple Heart Trail – (Cestě válečných veteránu – nositelů purpurového srdce). Možná proto, že jet po ní je hrdinským činem….
Dnes jsme v terénu, vhodném spíše pro horké kolo nastoupali cca 1747 výškových metrů a dopolední vlny zakončili velmi příhodně u Deadman Lake. Slavná Alaska Highway je snad chráněná pamárkovým úřadem, jelikož její některé části mají původní povrch. Na straně USA je alespoň snaha situaci zlepšit, ale kanaďané se spokojili s množstvím zbytečných cedulí a cesta je strašlivá. Chvilku jsme koketovali s myšlenkou překonat terén, ohrožující naše kola v caravanu, ale tento nápad jsme rychle zavrhli. Nemohl jsem se stejně jako Pavel dočkat konce, přestože nám cesta nabízela i výhledy na desítky překrásných jezer. Jakmile jsme se začali kochat, během pár sekud nás popohnal hmyz lačnící po naší krvi…
Zpestření přišlo až v závěru dne, kdy jsme na Americko/Canadské hranici opět předváděli lidové umění Valašska. Klukům se navíc zželelo japonského potulného básníka, kterého nevpustili američani na Aljašku, a tak měli v caravanu asi na 20km ke kanadské hranici pasažéra. Byl tak vyjevený jak z naší expedice a scének s fujarou, že se rozhodl o tom složit epopej. Pravděpodobně to bude průlom v Japonské poesii… Hranice s kanadou jsme překročili všichni společně a po odchodu básníka se rychle zaparkovali v RV parku v Beaver Creek. Na mailu jsme měli dobrou zprávu, že nás ztracené kolo bude čekat v úterý odpoledne ve White Horse.

01 IMG_0731x

Rituály…

03 IMG_8453xPlni energie po přestávce :o ))

04 IMG_0739xPurple Heart Trail – Alaska Highway

06 IMG_8562xCanada, Yukon… Yuchůůů

08 IMG_8574xJaponský bard…

Komentáře jsou uzavřeny.

© 2024 ALASKA – FLORIDA 2010.